Случаят изглежда пределно ясен: една млада жена бива изнасилена и

...
 Случаят изглежда пределно ясен: една млада жена бива изнасилена и
Коментари Харесай

Важна ли е националността на извършителя?

 Случаят наподобява пределно явен: една млада жена бива изнасилена и умъртвена. Извършителят е млад мъж – емигрант, който твърди, че е от Афганистан. В обществените медии се надига стихия от отвращение, медиите отразяват нашироко убийството в южногерманския град Фрайбург, а в страната пораства страхът от чужденците.
Не толкоз огромен бе ползата на обществото и медиите към едно събитие, последвало малко по-късно: в центъра на Фрайбург се събраха афганистанци, с цел да изразят съпричастие към околните на убитата Мария. „ Искаме да покажем, че не всички бежанци са нарушители ", обявиха някои от събралите се там бежанци, което прозвуча като опит за опрощение.

В седмиците след убийството на Мария Л. през есента на 2016 година, няколко цивилен начинания във Фрайбург, защитаващи правата на бежанците, трябваше да блокират своите уеб сайтове, защото бяха засипани от обиди и враждебни мнения. като да вземем за пример това, че били „ покровители на убийци ".

Извършителят на убийството Хусеин К. неотдавна беше наказан на пожизнен затвор. И въпреки правосъдният развой против него да е завършил, дебатът в обществото не стихва.

Важно ли е от кое място е нарушителят?

" В момента има мощно фиксиране над тематиката за негерманските причинители. Често пъти виждаме по какъв брой съдбовен метод това се отразява на някои незаслужено обвинени хора ", споделя юристката Дорис Либшер от Хумболтовия университет в Берлин. Тя твърди, че през последните години има нарастване на „ расистките и човеконенавистни обвинявания против разнообразни малцинства ", които очевидно все по-малко стряскат обществото. А от тях най-често страдат малцинствата, прибавя изследователката на дискриминирането и расизма.

Националната принадлежност на един нарушител не може да изясни за какво той е направил несъмнено действие, твърди криминоложката Дана Хунолд. Според нея, прекомерно мощното фокусиране върху произхода на причинителите може да води и към неверна диря – както да вземем за пример при серията убийства над чужденци в Германия, осъществена от дяснотерористичната формация " Националсоциалистически незаконни ". Тъй като жертвите в този случай бяха най-вече от турски  генезис, полицията в началото подозираше самите семейства или турски трафиканти на дрога. В случая следствените органи са били заблудени от признака „ генезис ".

Медиите - сред чука и наковалнята
 Deutschland Freiburg - Prozess gegen Hussein K. wegen Mord von Maria Ladenburger (picture-alliance/ROPI/A. Pisacreta)
Извършителят Хусеин К. получи най-тежкото допустимо наказване - доживотна присъда

Дискусията за това дали да се загатва националният генезис на причинителите на закононарушения закупи особена заостреност след новогодишната нощ в Кьолн при посрещането на 2016-а. На площада пред Кьолнската катедрала тогава се стигна до полови издевателства над дами, осъществени най-вече от мигранти от Северна Африка. Впоследствие бяха отправени обвинявания освен към работата на полицията, а и към оскъдните информации на медиите, в които изначало не се съобщаваше, че измежду причинителите е имало и огромен брой бежанци.

Голям брой немски публицисти тогава се запитаха по какъв начин тъкмо би трябвало да се оповестява за сходни закононарушения. Германският кодекс за работата на медиите също не може да послужи като прецизен ориентир. Той предлага произходът на причинителите да се посочва единствено когато това се постанова заради високия обществен интерес. Но по кое време има подобен?
 Deutschland Freiburg - Kerzen und Blumen in Gedenken an die ermordete Maria Ladenburger (picture-alliance/ROPI/A. Pisacreta)
Цветя и свещи на лобното място на Мария Л. във Фрайбург

Различните медии действат по друг метод. В „ Саксонски вестник " в Дрезден да вземем за пример постоянно посочват произхода на причинителите, тъй като са на мнение, че това е значим детайл от цялата информация. „ Ако не го вършим, хората по този начин или другояче ще си мислят, че става дума за чужденци ", споделя престъпният кореспондент Александър Шнайдер. Вестникът обаче не пропуща да спомене и когато немски жители са забъркани в закононарушения.

Юристката Дорис Либшер обаче не е съгласна с сходна процедура. „ Би трябвало да се преценя дали публичният интерес е по-голям от вредата, която би могла да бъде нанесена на обособен човек или на група от хора ", споделя тя. И предлага един по-различен взор: „ Когато десните популисти тръбят, че бежанците внасят убийства и престъпност в Германия, аз се съгласявам с тях. Защото имаме доста случаи на опожарявания на бежански приюти и даже на убити бежанци, т.е. на хората, които по закон трябваше да пазиме ".
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР